Blog

Er du også træt af generisk AI-tekst? Her er 5 måder du kan skabe autentisk AI-indhold

AI-værktøjer med ChatGPT i spidsen kan øge både din produktivitet og kvaliteten af dit arbejde som kommunikatør. Her deler vi tre simple ChatGPT-tricks, der kan lette din hverdag.

AI er blevet go-to værktøjet for de fleste marketingafdelinger, og dermed er værdien i at kunne skrive fejlfri tekster, udvikle kreative idéer eller bruge timer på desk research under pres. Og mange står tilbage med spørgsmålet om, hvordan de kan skabe værdi i fremtiden,

Har AI optrevlet den kurv, som alle vores æg lå i? Mister alle content marketers deres jobs?

Nej.

For nok har AI en forbløffende evne til at konstruere sætninger baseret på sandsynlighedsregning. Men AI kan endnu ikke forstå de specifikke kontekster, som din organisation bevæger sig i – og slet ikke den historiske kontekst, som har formet din organisation.

Der er talrige eksempler på, hvordan AI kan hallucinere og fordreje sandheden – og derfor kan den endnu ikke skabe autentisk indhold uden hjælp fra mennesker.

Læs også: Sådan kommer AI til at ændre den kreative proces

Peloton - et skrækeksempel på falsk autenticitet 

Virksomheder, der er tro mod deres historie, evner og mål vil altid have overhånden i forhold til dem, der kompromitterer deres autenticitet. Bare tænk på den hypede motionscykel-producent Peloton, der mistede 10 milliarder kroner i markedsværdi, da de udgav en åbenlyst uautentisk reklame i 2019. Peloton er aldrig kommet tilbage til samme niveau igen.

https://youtu.be/ijof8uw4OHs?si=KRQ6N7q_z5y-Ukkp

Ifølge Forrester er autenticitet et resultat af, hvad virksomheden gør, hvad virksomheden siger, den gør, og hvad den er.

Dermed vil organisationer fremstå autentiske, hvis de kommunikerer ærligt, transparent og ud fra egne dyder – og også agerer på baggrund af disse dyder. Tag for eksempel Patagonia, som er bredt anerkendt som et af de mest autentiske brands, der findes.

I en verden af generisk og usandt indhold kan du via en kontinuerlig indsats opbygge den tillid, som er essentiel for enhver organisation.

Sådan fremelsker du autenticitet 

Så hvordan sikrer du, at det content, du laver med hjælp fra AI, også får det autentiske islæt, som læserne og kunderne forventer? Altså sådan rent strategisk.

Et godt bud er at lære, hvordan man prompter ordentligt. Det har Esben skrevet et helt cheat sheet om. Et andet bud er at dykke med ned i den eksisterende litteratur om autentisk kommunikation og marketing.

Den amerikanske forsker Joseph Pine har opsat en række principper for strategisk autenticitet, som kan være behjælpelige med at sikre en velovervejet retning for dit indhold. Principperne kan du med fordel have i baghovedet, når du laver dit indhold.

Og lad os advare med det samme: Når Joseph Pine kommer med råd til at finde virksomhedens autentiske stemme, så kan du som kommunikatør godt begynde at finde din indre historiker frem.

1. Studér virksomhedens rødder

For at forblive tro mod din organisations dyder skal du blive flydende i virksomhedens historie. Stræb efter at forstå din virksomheds fortid og virkningerne af dens arv på jeres nuværende konkurrenceposition.

Stil dig selv disse spørgsmål:

  • Hvilke strategiske beslutninger fra fortiden skal vi bruge nu og ind i fremtiden?
  • Hvilke begrænsninger sætter virksomhedens oprindelse og historie for, hvad du kan skrive?

Svarene på de spørgsmål kan hjælpe dig med at opnå en solid forståelse af virksomhedens fortid og give et praj om, hvilke budskaber, der er autentiske i virksomhedens nuværende kommunikation.

2. Forstå markedet og branchen 

Mange virksomheder sætter sig ikke ordentligt ind i, hvilken form for innovation der sker lige nu i deres branche. Se bare på Nokia, Blockbuster og Toys R’ Us, som alle er faldet fra tinderne, fordi de fejltolkede deres vækstposition og glemte at omstille sig til en ny virkelighed.

At undersøge virksomhedens position på markedet giver en vigtig forståelse for at kunne udpege en overbevisende, opnåelig og autentisk strategisk retning for både virksomhedens og dens content.

Her kan du spørge dig selv:

  • Hvor sker udviklingen lige nu på jeres marked?
  • Hvilke teknologier og evner skal I lære at mestre?
3. Forudsig udviklingen 

Når du fuldt ud forstår organisationens historie og nuværende position, kan du begynde at fastlægge retningen og hastigheden, som virksomheden bevæger sig i.

På den måde undgår du at drive formålsløst rundt på ChatGPT og forsøge at prompte noget frem, som ikke er autentisk. På trods af at du har lært vores bedste ChatGPT tricks.

En vurdering af retningen kan hjælpe dig med at afgøre, om jeres marketing er på rette spor, eller om den kræver et tryk på bremsen og et hiv i rattet.

Stil dig selv disse spørgsmål:

  • Hvilke strategiske muligheder har I som virksomhed?

Baseret på din forståelse af arv og position, hvilke alternative tilgange kan du bruge til at kommunikere, hvor I er på vej hen?

4. Forstå dine styrker og svagheder 

At være tro mod, hvad din virksomhed er, kræver, at du kender virksomhedens begrænsninger. Det giver dig mulighed for at indskrænke dine muligheder og gøre dem definérbare, opnåelige og værdifulde – altså autentiske.

Tænk på de ressourcer, der er spildt på brandudvidelser som Cheetos læbepomade, Salvador Dalí-deodorantstift og Diesel vin. Uautentiske øvelser som disse kan ikke implementeres af din organisation eller forstås af dine kunder.

Succesfulde, autentiske øvelser handler ofte om at skære ind til benet. Som da Troldtekt begyndte at fokusere på arkitekter og bæredygtighed, da Netflix droppede at sende DVD’er og begyndte at streame, eller da Instagram (dengang hed det Burbn) fokuserede forretningen benhårdt på billeddeling.

Spørg derfor dig selv:

  • Hvilke vigtige værdier fastlægger grænserne for jeres kommunikation?
  • Hvilke budskaber, kanaler eller adfærd skal I absolut ikke give jer i kast med?
5. Definér jeres retning

Uanset hvor konkurrencen kommer fra, kan du ikke overgå dine konkurrenter blot ved at se, hvad de gør, og forsøge at gøre det større, bedre eller hurtigere.

Den bedste strategi opnår du ved at skabe en fremtidig position, der både opfylder tidligere krav og får dine kunder til at opfatte din virksomhed som mere autentisk end konkurrenterne.

Publicos anbefaling 

Når du har fordøjet ovenstående, kan du begynde at overveje, hvad dit næste skridt skal være. Her anbefaler vi, at du begynder at opsætte en strategi på at ark, der kan bundfælde sig i resten af organisationen. Alternativt kan du få lavet en kernefortælling, der indkapsler jeres værditilbud og giver jer en fælles, autentisk fortælling.

Prompt cheat sheet: Sådan mestrer du ChatGPT

 Med vores Prompt cheat sheet får du et overskueligt ark med vores bedste fifs til, hvordan du formulerer prompts, der serverer de bedste og mest præcise resultater.