Ydelsesside
Krisekommunikation
Krisekommunikation handler om at minimere konsekvenserne af begivenheder, der kan skade jeres organisations omdømme. Publico hjælper jer både med at lægge strategien og eksekvere den konkrete kommunikation, så I bliver stillet bedst muligt, når det handler om at komme igennem en kritisk sag.
Har du brug for hjælp til krisehåndtering lige nu? Kontakt Uffe på telefon +45 23 48 66 74 eller mail uffe@publico.dk
Vi er klar med hurtig assistance, hvis det brænder på.
Definition
Hvad er krisekommunikation?
Helt snævert er krisekommunikation det, du kommunikerer, når lokummet brænder, og en dårlig sag truer med at skade din forretning.
I Publico opererer vi med en lidt bredere forståelse, der også indregner strategisk og praktisk kommunikationsarbejde før og efter en krise. Det inkluderer blandt andet:
- Udarbejdelse af kriseberedskab
- Medie- og budskabstræning
- Issues management
- Rådgivning om strategier for håndtering
- Q&A's og holding statements
- Eksekvering af krisekommunikation
- Evaluering og læring.
Der er mange sager og hændelser, der kan føre til sager, hvor der er brug for krisekommunikation: produktfejl, dårlig økonomi, skader på mennesker eller miljø, lovbrud, leverandørforhold eller andre sager i værdikæden, #metoo, diskrimination, dårligt arbejdsmiljø, opsigelser - og meget andet.
Fælles for dem alle sammen er dog, at jeres håndtering kan få lige så stor betydning for krisens udvikling som sagen i sig selv.
Hvad skal jeg dog med krisekommunikation?
Shitstorm på SoMe, kritiske journalister i røret, usikre medarbejdere og jumpy kunder. Kriser i fuld offentlighed kan koste dyrt på omdømme og troværdighed – og i værste fald true såvel indtjening som license to operate. Mediestorme er enhver ledelses mareridt, og når de blæser, kræver de hurtig, præcis håndtering.
Hvis din virksomhed er i en branche som fødevarer, medicinalindustri eller hvad som helst til børn, er du født ind i risikoland. Men med fremkomsten af influencere, alternative fakta, identitetspolitik, ekkokamre på SoMe, hyperhurtig medievirkelighed [fortsæt selv listen] kan snart sagt alle få ørerne i mediemaskinen.
De fleste virksomheder kommer (heldigvis) ganske sjældent ud for krisesager. Derfor er mange ledelser også utrænede i at vurdere og håndtere kommunikationen, når en kritisk sag pludselig eksploderer i medierne. Derfor kan det være en god idé at søge rådgivning hos en eksternt ekspert, som kender dynamikkerne i shitstorms og hurtigt kan vurdere, hvad der kan få krisen til at eskalere, og hvad der kan dæmpe den.
Når krisen først kører, skal der reageres hurtigt med kommunikation til for eksempel kunder, samarbejdspartnere og aktionærer, og der er ikke tid til langsigtede indsatser. Hvis I gerne vil være på forkant, giver det derfor super god mening at gøre forarbejdet i fredstid, så jeres virksomhed har en operationel strategi for forskellige typer af kriser.
Et beredskab indeholder analyser af jeres virksomheds krisescenarier eller issues. Hvor sandsynlige er de? Hvor hårdt kan de ramme? Beredskabet indeholder også en plan, som kan eksekveres på få timer. Her står, hvem der går i war room, når krisen opstår, hvordan I vurderer krisens karakter og jeres respons, Q&A’s, hvem talspersonen er, og hvilke interessenter, der er på speed dial.
Eksekveringen er den konkrete håndtering af kommunikationen under krisen med interne og eksterne interessenter – herunder medierne og sociale medier. Altså begrænse krisens udbredelse, omfang og varighed, så virksomhedens omdømmet skades mindst muligt.
I bedste fald kan vi hjælpe dig med at undgå, at din krisesag kommer ud i offentligheden. Hvis sagen allerede er offentligt kendt eller på vej til at blive det, kan vi hjælpe dig med at lægge en strategi, som kan hjælpe jer med at imødegå kritik, minimere shitstormen og sikre en troværdig kommunikation til både nære stakeholders og medier.
Evalueringen er din virksomheds mulighed for at komme stærkere ud på den anden side. Dels via en nøgtern vurdering af indsatsen – fungerede den efter hensigten? Og afledt heraf: Hvad skal vi justere i beredskabet? Skal vi ændre noget i virksomhedens arbejdsgange og ledelseskultur? Og så skal der samles op og lappes på slidte relationer.
Hvordan går vi til opgaven?
Selvom alle kommunikationssituationer er unikke, er det ikke mindst sandt, når det kommer til krisekommunikation. Det er vores tilgang til opgaven naturligvis også – hvorfor en standardprocedure ikke er så oplagt.
Men kommer du med en her-og-nu-krise, hjælper vi dig med ekspertrådgivning, køligt overblik og hurtige hænder, der kan producere jeres svar på krisen. Her er fokus på lynhurtigt at forstå krisens natur, risikopotentiale, stakeholders og bedste modsvar. Og at vælge de rette budskaber, medier og timing.
Kommer du i fredstid, kan vi hjælpe med hele eller dele af dit kriseberedskab, som kan supplere din PR-strategi:
- Hvilke issues kunne være jeres?
- Hvor stiller vi os strategisk til dem?
- Hvilke kernebudskaber og Q&A’s tilsiger de?
- Hvem er kerneinteressenterne og deres behov?
- Hvem er på det interne kriseteam?
- Hvilke medier og kanaler?
- Talsperson og medietræning
- Hvilken løbende overvågning af issues?
Cases
Vores arbejde med – og cases inden for – krisekommunikation baserer sig naturligvis på diskretion. Det kan vi på dette område ikke detalje-beskrive en masse cases. Men vi kan sige så meget, at vi blandt andet har leveret beredskab til, rådgivning om og håndtering af kriser til virksomheder inden for:
- Fødevarer
- Transport
- Forlystelser
- Uddannelse
- Energi & forsyning
- Byggeri
- IT
- Produktionsvirksomheder
- Finans
- Videnservice.