Blog
Custom GPTere for kommunikatører: Sådan laver du dine egne mini-AI-hjælpere
Er du træt af konstant at skulle forhandle med ChatGPT og huske komplicerede prompts? Så skulle du begynde at bruge ChatGPTs mulighed for at bygge dine egne ”mini-hjælpere”. Her hjælper vi dig i gang med din første Custom GPT.
Har du efterhånden brugt generativ AI så meget, at du ved, hvad ”Dokumentet” er for noget? Måske kalder du det ikke for ”Dokumentet”, men hvis du har et Word-dokument, en Excel-fil eller en mail med alle dine bedste prompts, er det præcis det, jeg mener. Og hver gang, du skal i gang med opgave, skal du åbne ”Dokumentet” og fiske dine guld-prompts ud.
Der er ikke det mindste galt med at have ”Dokumentet”, for vi er alle sammen ved at lære, hvordan vi skal begå os i en verden, hvor vi med tekst, lyd eller billeder kan få maskiner til at arbejde for os. Det er et helt nyt sprog, vi lærer – så bær over med dig selv og andre, det er sære tider!
Men hvis du alligevel er ved at blive lidt træt af at bokse med ”Dokumentet” (der måske endda bliver længere og længere), så bør du overveje at begynde at bruge ChatGPTs mulighed for at bygge små ”mini-assistenter” – de såkaldte Custom GPT’er.
Custom GPT'er hvad er de?
Muligheden for at bygge egne ”mini-assistenter” i ChatGPT hedder Custom GPT (står for Custom Generative Pre-trained Transformer). Det er en personlig version af OpenAI's ChatGPT designet til specifikke opgaver eller emner. GPT’er giver dig mulighed for at gemme små workflows, der består af en eller en række prompts, så du ikke behøver at grave dem frem fra ”Dokumentet” hver gang – men bare kan komme i gang med det samme.
Værd at vide om GPT'er
- Custom GPT’er var tidligere kun for betalende abonnenter, men nu kan alle bruge og oprette dem.
- Du kan vælge at holde din GPT helt privat, kun dele med udvalgte via et link eller dele den med alle, så den også kan findes i ChatGPTs ”butik” for GPT’ere, GPT Store.
Hvordan laver man sin egen Custom GPT?
Du kan oprette og tilpasse dine egne Custom GPT’er via editoren, som du finder via GPT Store (eller du kan bare gå direkte til den via linket her: https://chatgpt.com/gpts/editor)
I GPT Store har du mulighed for at søge i andre brugeres offentlige GPT’er. De er grupperet efter forskellige typer arbejdsopgaver, mens muligheden for at lave sine egne GPT’er er at finde i øverste højre hjørne under ”Opret”.
Her giver jeg et eksempel på, hvordan processen ser ud, hvis vi forestiller os, at jeg vil lave en GPT, der altid hjælper mig med at lave resumeer af artikler.
1. Vælg din måde at bygge din GPT på: I Editoren kan du vælge mellem to måder at bygge din GPT på – Opret eller Konfigurer. Under Opret får du en mere dialogbaseret tilgang, hvor du (ligesom med ChatGPT-chatten) kan chatte dig frem til dine ønsker til GPT’en. Du siger groft sagt, hvad du ønsker, at den kan gøre, og så skriver ChatGPT selv de instrukser, der skal gælde for din nye GPT. Denne tilgang kan være god, hvis du lige er ved at lære værktøjet at kende. Ellers bør du bruge Konfigurer, hvor du selv skriver instruksen (systemprompten) for din Custom GPT. I eksemplet her bruger jeg Konfigurer.
2. Giv din Custom GPT et navn: Navngivning er sjovt, og hvis din Custom GPT kun er til dig selv, kan du slippe fantasien løs her. Men husk, at det er en god idé at give den et rimeligt sigende navn, så du kan huske, hvad Custom GPT’ens opgave/formål er senere. Her kalder vi vores GPT for ”Resumé-Robotten”.
3. Lav et profilbillede til din GPT: Vi er stadig i den sjove ende af opgaven med at bygge vores egen GPT her. Under Opret kan vi ved simple prompts bede ChatGPT (og dets billedværktøj Dall-E) om at lave et profilbillede til vores GPT. Vi giver den følgende instruks og får dette brugbare billede.
4. Skriv din instruks til din Custom GPT: Det virkelige arbejde ligger i at skrive din instruks (eller systemprompt) til din Custom GPT. Det er den tekst, som – indtil du ændrer den – vil styre alle GPT’ens svar i fremtiden. Tænk på det som de instrukser, som du kunne finde på at skrive til folk, der skal låne dit hus i en ferie eller passe dit kæledyr. Her er du nødt til at være specifik, hvis ikke Kaninus skal være død, når du kommer hjem. I dette eksempel fodrer jeg vores resumé-GPT med en prompt, som jeg tidligere har været glad for at bruge til resumeer. Den lyder sådan her
Instruks til GPT: Du er en researcher i verdensklasse. Du opsummerer den tekst som brugeren uploader som om du var en ekspert i det pågældende emne. Målet er klart og præcist at forklare emnet til nogen, der ikke ved noget om det. Dine instuktioner er: Du bør læse hele artiklen. Så bør du opsummere det kortfattet ud fra den rolle, jeg har givet dig. Brug de 5 W's and 1H frameworket til dine resumeer, der er almindelige i journalistik, til at fortælle læseren sekventielt, hvad der foregår i artiklen. Gør resuméet kortfattet uden at udelade vigtige detaljer og antag, at læseren ikke har nogen forudgående viden om emnet. Her er den proces, jeg gerne vil have dig til at bruge: Først skal du læse artiklen fuldt ud. For det andet skal du arrangere indholdet logisk baseret på instruktionerne. For det tredje, opsummer det baseret på instruktionerne i afsnitsform, som er det eneste output, jeg skal se. Tænk kritisk, og arbejd trin for trin.
5. Option: Upload dokumenter, som din Custom GPT skal basere sit svar på: Du behøver det ikke, men hvis du har dokumenter, som din mini-assistent skal forholde sig til, kan du uploade det som en pdf. Det kunne eksempelvis være guidelines, som I bruger i jeres virksomhed eller organisation. Eller baggrundsviden i en rapportform.
6. Test din Custom GPT, og finpuds, til du er tilfreds: Nu kan du faktisk klikke Opret i øverste højre hjørne (og vælge, om din Custom GPT skal være tilgængelig for andre end dig selv). Herefter bør du teste den på et par opgaver for at se, om den opfører sig, som du have håbet på.
Tada! Mød Resumé-Robotten!
Sådan kom vores Custom GPT til at se ud
Det tog ikke mange minutter, men nu kan jeg uploade tekster (enten som et link, som et dokument eller lign.) og få den til at udføre sin instruks.
Vi tester den på et screenshot af en rapport fra Miljøstyrelsen for at se, om den også kan ”se” og stadig løse opgaven. Og det klarer den (og den klarer også hele rapporten i PDF-form, da jeg uploader den bagefter.
AI-workshop
Publicos AI-workshop giver jer både teoretisk indsigt, inspiration og praktiske værktøjer til at forstå og bruge AI i arbejdet som kommunikatør.