Hvad skal børn og unge gøre, når de har brug for hjælp, og ikke kan gå til mor, far eller andre omsorgspersoner? Det skal en børnevenlig indgang på alle landets 98 kommuners hjemmesider oplyse børn og unge om. Publico har hjulpet Social- og Boligstyrelsen med en landsdækkende kampagne, der skal informere målgruppen om, hvor indgangene findes, og hvad de kan bruges til.

 

Opdraget

Det skal være nemmere for børn og unge i Danmark at opsøge direkte hjælp hos kommunen, hvis de har brug for det. Som en del af barnets lov skal alle danske kommuner per 1. april 2024 have en børnevenlig indgang på deres hjemmeside, som i højere grad skal give målgruppen handlekompetence i eget liv ved at have et online sted at række ud til, hvis de har brug for hjælp fra kommunen.

Social- og Boligstyrelsen ønskede en landsdækkende kampagne, der skal oplyse børn og unge om, at indgangen findes, og hvad den kan bruges til, på en opmærksomhedsskabende og normaliserende måde (at det er helt okay at bede om hjælp). Sekundært, at de børn og unge, der har akut eller generelt behov for hjælp netop nu, nemt finder den rigtige side med kontaktoplysninger.

Tidlig inddragelse af centrale aktører

Kampagnen står på skuldrene af et grundigt og omfangsrigt analysearbejde ud i alle kroge af et bredt interessentlandskab. Derfor gik Publico tidligt i dialog med KL, flere kommuner, civilsamfundsaktører og andre professionelle for at give kampagnen såvel som den kommunale indgang det bedste afsæt – og på børns og unges præmisser i forhold til stil og tone.

Publico etablerede en følgegruppe med civilsamfundsaktører, udvalgte kommuner, VIVE m.fl. med løbende inddragelse i opgavens periode, bl.a. gennem workshops.

En børnevenlig kommune-geotracker

Med 98 danske kommuner – og dermed 98 respektive indgange – har det været afgørende at skabe et fælles mellemled for at sikre en målrettet indsats. Som en del af kampagnen lancerede Social- og Boligstyrelsen landingssiden ”DinSide”, som via en indbygget geotracker og infovideo, distribuerer børn og unge videre til de respektive kommuners hjemmesider. Det er nemlig ikke sikkert, at børn og unge har kendskab til deres kommunenavn. Geotrackeren kan med ét klik se børnenes eller de unges placering og føre dem videre til den korrekte kommunes indgang.

98 indgange: To anvendelige inspirationskataloger og tæt samarbejde

Indgangen er lige så ny for kommunerne som for Social- og Boligstyrelsen. Derfor har understøttelse af kommunerne fra start været et centralt punkt i Publicos løsning. Publico har gennemført +25 interviews med kommuner for at få indblik i, hvilke materialer de kunne ønske sig til at udvikle en børnevenlig indgang på deres hjemmesider. Ud fra den viden har Publico udarbejdet to inspirationskataloger med inspiration til design, indhold og lokal markedsføring, en informerende one-pager om den forstående kampagne samt afholdt to infomøder for kommunerne med over 210 deltagere.

For at skabe genkendelighed på tværs af digitale indgange og kampagnen var opfordringen til kommunerne at benytte sig af DinSide-navnet i deres URLs. Over 80 kommuner har valgt at kalde deres indgang for DinSide, som flot har bundet en sløjfe på kampagnens elementer og kommunernes indgange på en børnevenlig måde.

Det tætte samarbejde har flere kommuner kvitteret positivt for. Inddragelsen har givet værdifuldt input og engagement til ikke kun indgangen, men kampagnen som helhed.

Kodeordet er influencere for børn og unge

I Publicos løsning har det været afgørende at sikre, at børn og unge både kender til indgangen og forstår, hvordan den bruges. Derfor var to af Danmarks største influencere, Lakserytteren og Jasmin Lind, en stor del af kampagnen med det formål at skabe et større engagement hos målgruppen og nå ud til så mange børn og unge som muligt. Som sideeffekt spillede influencerne en stor rolle i normaliseringen af det at kontakte kommunen.

Det har Publico leveret: 

  • Annonceret SoMe-kampagne i tre bursts på Twitch, Snapchat og YouTube med stærkt identificerbare kreativer og budskaber fra et børneperspektiv samt kampagnevideo med Lakserytteren influencerbårede kampagnevideoer

  • Håndtering af influencer-content på Lakserytteren og Jasmin Linds egne profiler på Instagram og YouTube

  • Landingssiden "DinSide" på sbst.dk, inkl. info-video med Victor Lander

  • Presseindsats til relevante børne- og breddemedier

  • Interessentinddragelse på workshop samt i følgegruppe med kommuner, civilsamfundsaktører og forskere på børneområdet

  • To inspirationskataloger til kommunerne

  • Inspirationskatalog til relevante aktører som Børns Vilkår, Børnerådet, De anbragtes Vilkår og Unicef

  • Evaluering af kampagnedesign, indhold, budskaber og virkemidler hos udvalgte aktører på området og hos den primære målgruppe (børn og unge) gennem fokusgrupper.

Kampagnens resultater

På tværs af YouTube, Instagram, Snapchat og Twitch har kampagneaktiviteterne fået over 5 millioner eksponeringer med over 13.000 kliks til DinSide på sbst.dk. Et resultat, der i den grad har overgået den forventede målsætning. Det betyder nemlig, at tæt på hele målgruppen er blevet eksponeret for kampagnes kreativer og budskaber i hvert burst – og det er endda uden resultaterne fra influencernes egne kanaler. DinSide er desuden nr. 1 på Google takket være solidt SEO-arbejde og samarbejdet med kommunerne.

Presseindsatsen har også været tilfredsstillende. Kampagnen er blevet flot omtalt i DR’s UltraNyt, Børneavisen, lokal- og fagmedier og fremhævet af aktører som UNICEF Danmark og Børnerådet på websites og sociale medier samt på BørneTelefonens henvisningsside.

Udover kampagnen om den børnevenlige indgang har Publico også hjulpet Social- og Boligstyrelsen med filmmateriale om børn og unges rettigheder jf. barnets lov målrettet frivillige sociale organisationer.

Kontakt Liv Soelberg Andersen, hvis du ønsker yderligere information om casen.
Kontakt
Liv Soelberg Andersen
Udviklingschef & kommunikationsrådgiver