Blog

Derfor kan din video koste alt mellem ingenting og 1 million

Hvorfor kan prisen på en videoproduktion svinge så meget? Og hvad kan du selv gøre for at holde budgettet nede? Bliv klogere på, hvad der spiller ind, når Publico giver en pris på din videoopgave.

Hvis du ikke er vant til at arbejde med video, kan du måske blive overrasket, når du henter prisen hjem på din første videoproduktion.

Endnu mere overraskende er det, at det samme slutprodukt – eksempelvis et par minutters film til hjemmesiden – kan koste næsten alt fra nogle få til flere hundrede tusinde kroner.

På det punkt adskiller video sig ret markant fra tekstleverancer. Ganske vist kan prisen på en pressemeddelelse eller en webtekst også svinge lidt efter dine krav til indhold og valget af leverandør. Men når det kommer til film, kan prisspændet være overraskende stort.

Derfor tænker du måske: Er prissætning af video bare en fugtig tommelfinger op i vindretningen? Eller hvad er forklaringen på, at prisen varierer langt mere mellem to film end mellem to tekster?

Mange variable gør udslaget

Vores opgave som bureau er at hjælpe dig med at finde den rette balance mellem det ambitionsniveau, du har for din film, og det budget, der er til rådighed. Derfor vil vi også gerne indvie dig lidt mere i, hvad der spiller ind på prissætning af video, og hvilke faktorer, vi kigger på, når vi skal give en pris på din filmopgave.

Lige før nævnte jeg sammenligningen af priser på tekst og film. Og den store forskel på de to medier, er antallet af variable.

På tekst er der relativt få variable, og i mange tilfælde kan de skrives, mens rø*** bliver i kontorstolen foran en pc og en telefon. Nogle gange skal vi interviewe én kilde, andre gange to, men det har kun begrænset indflydelse på timeforbruget.

Med video er der derimod en række faktorer, som kan påvirke prisen markant –op eller ned.

Samme slutprodukt - forskellige opgaver

Prøv at sammenligne disse to opgaver, som med et hurtigt blik giver samme slutprodukt: en film på to minutter til online-brug.

I den ene løsning skal vi optage to minutters talking head med en CEO, der kommer forbi vores kontor på havnen i Aarhus. Optagelsen laves med én kameramand på cirka en time, og der ligger derefter en halv dages klippearbejde og et par korrekturer med godkendelse hos kunden, inden filmen er færdig.

I den anden løsning skal vi lave en film om en ny strategi for en international virksomhed. Vi skal interviewe to ledelsespersoner - en salgschef i Sydfrankrig og en COO i Esbjerg. Kunden ønsker, at der skal indgå en række dækbilleder i filmen, blandt andet nogle optagelser fra deres kontormiljø i salgsafdelingen, en droneoverflyvning af den nye fabrik og et par tilkøbte klip af bymylder i New York, som skal underbygge pointen om, at de satser på det amerikanske marked næste år. Der skal laves en animation på 15 sekunder med speak, som viser den nye supply chain-model, og filmen skal leveres med underlægningsmusik og undertekster.   

Du fanger nok pointen. De to minutter er same same. But different. Faktisk very different, når det handler om, hvor mange timer, vi skal bruge på at optage og redigere. Og dermed hvad filmen ender med at koste. 

Hvad koster min film så?

Eksemplet ovenfor viser, hvorfor det er svært at give en fast listepris på en filmopgave. Til gengæld kan vi hurtigt give dig en pris på din konkrete filmopgave, hvis du tager fat i os og fortæller, hvad du har i tankerne.

Du kan hjælpe os (og dig selv) ved at overveje følgende faktorer, som vi hos Publico vil skele til, når vi skal beregne prisen på din video.

Branding-film, CEO-interview eller videokanal?
Se vores udvalg af seje video-cases her.

1) Hvor mange personer skal interviewes?
En film fortælles ofte af engagerede mennesker. Hvor mange vi skal optage og interviewe, har indflydelse på prisen. Vores erfaring siger, at det er virkelig godt givet ud at forberede alle, der skal foran kamera første gang, så de ikke får den berygtede sceneskræk. Videoen vil blive derefter. Så hvis det er nødvendigt, lægger vi tid til forberedelse ind i budgettet.

2) Hvor mange adresser skal vi filme på?
Geografien er en anden vigtig faktor for prisen. Hvis vi skal vi filme i USA eller på en borerig i Nordsøen, er det dyrere end halvanden times optagelse med jeres CEO på hovedkontoret henne om hjørnet. Video tager tid, og hver gang, vi skal til en ny lokation, går der tid til transport og opstilling af udstyr. Så hvis vi skal optage to forskellige steder i Danmark, vil vi ofte beregne flere dage til optageprocessen.

Tip: Vil du gerne holde prisen nede, kan du finde en optagedag, hvor alle de personer, der skal interviewes, er i huset på samme dag - for eksempel i forlængelse af et internt møde. Så er der kun én gang transport og opstilling.

3) Skal filmen speakes eller køres efter stramt manuskript?
Det er her, vi eller du folder vores indre Hemingway ud og skriver et manuskript, så videoens budskab og formål bliver fortalt gribende og præcist.

Det gode manuskript kan løfte forståelsen af dit budskab hos modtageren, fordi du spiller på alle tangenter: fakta, følelser og billeder. Og det giver dig også et klarere billede af, hvor filmens budskab ender. 

Speak skal være enkelt, præcis og rammende.

Se for eksempel teksten i den her video, vi har lavet om Siemens Gamesas nye mølle.

Så lidt kan sige så meget.

4) Hvor skal filmen bo?
Du tænker måske ikke lige over det. Men hvis du vil udgive din video på forskellige kanaler, skal den ofte klippes i forskellige versioner.

På sociale medier er der begrænsninger på længden, som kan gøre det nødvendigt at klippe en korte teaser-version. I nyhedsbreve skal videoen måske tekstes til jeres forskellige markeder, mens den kan ligge uden undertekster på hjemmesiden. Hver kanal sin version af filmen - og det giver også en ekstra redigeringsgang. Derfor har din distributionsstrategi også indflydelse på prisen.

Omvendt kan det også være dumt ikke at gå det sidste stykke og få versioneret din film til alle kanaler, når du nu i forvejen har smidt mange ressourcer efter optagelser og produktion. 

Tip: Hvis du vil reducere prisen, anbefaler vi, at du har tænkt grundigt over, hvor  din video skal distribueres. Det er nemlig nemmest (og billigst) at tage højde for versioneringerne på forhånd, så vi ikke skal have fat i projektet flere gange, fordi din salgschef bagefter lige pludselig kommer i tanke om, at det ville være fedt med en ekstra 30 sekunders-version til jeres LinkedIn-side. 

Vælg det, der giver værdi for dig

Jeg håber, du har fået et mere nuanceret blik på, hvordan og hvorfor priser på videoer varierer. Men husk, at pris er én ting, og værdi er noget andet. Som jeg har forsøgt at vise herover, har dine valg og krav stor indflydelse på prisen, når det handler om film. Men du og din organisation er de nærmeste til at vurdere, om det er dronebillederne eller den ekstra animation, der giver mest værdi for netop din film.

Og hvis du er klar til at få en pris på din næste opgave, vil vi selvfølgelig mægtig gerne hjælpe dig med et oplæg på en professionel video i en kvalitet, som er bedre end den, naboens søn kan levere - uden at du sprænger budgettet. 

Uanset hvilket budskab, du forsøger at formidle, har vi en professionel filmproduktion klar til at løse din opgave.

Kontakt Lars, og hør mere