Blog
Fra studiegruppe til storrumskontor - tre ting alle studerende bør vide
Indrømmet. Overgangen fra forelæsninger og fredagsbarer til strategi og seminarer kan virke skræmmende. Derfor kan du med fordel forberede dig på voksenlivet allerede under studietiden. Her får du et par gode (og velmenende) råd fra tre af vores egne publicanter.
Går du og fantaserer om, hvad du mon skal bruge den der humanistiske bachelor til, eller er du lige på nippet til at springe ud i dit første voksenjob? Uanset hvilket trin på studietrappen du står på, kan det være værd at overveje, hvordan du bedst forbereder dig til voksenlivets jobmarked. Jeg har spurgt mine publicant-kollegaer, Lisa, Josephine og Mie, om, hvad de gerne vil have vidst, mens de var studerende – og om deres bedste råd.
#1: Klar, parat, praktikstart
”Tak for din ansøgning og din interesse. Desværre har vi valgt en anden profil med mere erfaring til stillingen.”
Er du nyuddannet, er du garanteret stødt på denne mavepuster af en formulering i din jobsøgning. Afslag efter afslag, fordi du mangler den berømte erhvervserfaring. Det er frustrerende, for hvordan skal du nogensinde få mere erfaring, når du bliver valgt fra på grund af manglende erfaring?
Selvfølgelig kan du ikke både være nyuddannet og have 8 års erfaring, men et praktikophold kan hjælpe dig lidt på vej. Samtidig er det noget nær den bedste måde at udbygge din faglige værktøjskasse og finde ud af, hvad du kan og ikke kan. Hvilke opgaver du nyder, og hvilke opgaver der nager. Og derudover giver det dig en pejling på, hvordan du nemmere kan målrette din læring under resten af din uddannelse. Og i sidste ende gør det dig også til en dygtigere kollega. Når den tid engang kommer.
Og jo. Teoribøgerne om Jürgen Habermas og hans mange verdener er stadig vigtige. Bevares. Men hvor kliché det end kan lyde, så er det altså ikke alt, man kan læse i støvede lærebøger. Hvad gør man for eksempel, når kundens budget er noget strammere end først antaget? Når 2025-strategien bliver revideret? Når du er ene om at mene, at din gode idé er god? *Fortsæt selv rækken af spørgsmål.* Et praktikforløb drysser lidt virkelighedsglimmer ned over de tørre, teoretiske studiebøger og kan være en sand øjenåbner for, hvad det vil sige at drive en virksomhed.
Så skift forelæsningssalen ud med en kontorplads, pensum ud med kundemøder, læsegruppen ud med kolleger. Bare for en stund. Det giver dig nye perspektiver, og lidt efter lidt kan du svare på, hvilken værdi du kommer med til din kommende arbejdsgiver. Og forhåbentlig undgår du at skulle skrive cand.mag.ledig på dit CV.
Ps. At være praktikant er langt fra synonym med at være stikirenddreng – det kan jeg selv skrive under på.
#2: Tænk netværk allerede under studiet
At have et netværk er et must. Faktisk har Konsulenthuset Ballisager i deres Rekrutteringsanalyse fra 2022 fundet frem til, at 57 % af både offentlige og private virksomheder bruger deres netværk, når de skal ansætte en ny medarbejder. Der er altså rigtig mange jobopslag, der aldrig ser offentlighedens lys, fordi stillingen kun er tilgængelig i netværket. Og er du ikke en del af netværket, ser du det aldrig.
Måske er du af den overbevisning, at networking kun hører til i dit voksenliv med LinkedIn og nålestribet blazer. Men tro om igen. Studietiden er det perfekte tidspunkt at kaste sig ud i netværkets ædle kunst – og start hellere i dag end i morgen.
Men hallo. Vent lige. Hvordan bliver jeg en haj til det netværk-halløj? Det er learning by doing x1000. Et Publico pro-tip er at klø på med din LinkedIn-profil. Mediet er nemlig ikke kun de skarpe jakkesæts SoMe-legeplads. Det er også mødestedet for mennesker, der søger ægte og givende relationer. Så begynd med at bygge din profil op ved langsomt at connecte med relevante og inspirerende fagpersoner fra din branche. Har du for eksempel været til et drøngodt foredrag på studiet, kan du snildt oprette forbindelse med foredragsholderen, når du sidder tilbage ved dit skrivebord på kollegieværelset. Og tør du tage skridtet videre, kan du poste om det. Måske det er relevant for potentielle arbejdsgivere, hvad du interesserer dig for?
Og måske du endda ender med at komme ind på deres radar?
Et lille inhouse fun fact: I virkeligheden er det ikke kun LinkedIn, der kan booste dit netværk. Selvom Twitter ikke er, hvad det har været, efter Elon Musk fiflede med algoritmerne, kan det også bruges som netværksredskab. Faktisk fandt Uffe en af vores nuværende publicanter på det sociale medie, hvor han var – og stadig er – trofast follower af hendes finurlige tweets.
#3: Aktiv og taktisk jobsøgning
Tanken om snart at skulle ud på arbejdsmarkedet kan være spændende, men samtidig kan processen virke overvældende. Derfor må opfordringen være, at jo tidligere du går i gang med jobsøgningen desto bedre.
Først og fremmest skal din jobsøgning skal tage udgangspunkt i det, som du gerne vil.
Og nej, vi ved godt, at det er ikke nemt i den store jungle af muligheder. Men start med at overveje, hvad du gerne vil arbejde med, hvad du brænder for og hvilke værdier, der er vigtige for dig, Det behøver ikke kun at være i opgave-øjemed. Er et godt arbejdsmiljø for eksempel din førsteprioritet? Måske muligheden for faglig udvikling? Eller er det gratis kaffe, fleksible arbejdstider, gode lønforhold eller tilbuddet om en pensionsordning, der lokker? Det er hverken en win-win-situation for dig eller din kommende arbejdsgiver, hvis du nøjes. Så gør dig klart, hvad du søger. Så bliver din jobsøgning med garanti også nemmere.
Og hey, selvom du måske er ved at kaste op over at høre os sige det, så er det altså vigtigt, at du får varmet din netværksmuskel op, så du kan bruge dine værdifulde kontakter i jobsøgningen. You can do it! For nemheds skyld kan du jo starte med at connecte med os alle på LinkedIn 😉
Pssst. Publico har faktisk et gratis karrierenetværk for unge studerende, som du kan melde dig til kvit og frit. Det er en gylden mulighed for at udvide sit netværk og samtidig blive klogere på kommunikationsfeltet. What’s not to like?
Lyder Publico Talent som noget for dig?
Tilmeld dig sessionerne i linket, og udfyld formularen øverst til højre. Du kan tilmelde dig alle sessioner på én gang eller udvælge dem, du finder mest interessante.