Blog
Hvordan laver man onboarding, der sparker røv – og vinder priser?

Onboarding lyder måske som lidt for hårdt pisket HR-flødeskum - men i virkeligheden dækker begrebet over, hvordan virksomheder tager imod nye kolleger. Og i februar var det netop den flødeskum, der prydede Publico-kagen, da vi vandt Onboardingprisen 2025 ved Østjyllands Bedste Praktikvirksomhed. Her får du vores praktikant og praktikantvejleders fire bedste tips til en god onboarding, der giver succesfulde praktikforløb.
En praktikant uden onboarding er som en kokkeelev uden opskrift. De kender hovedingredienserne, men de ved ikke nødvendigvis, hvordan det skal mixes, eller hvad det skal blive til. Derfor er onboarding (og opskrift) vigtig – både for dig, der ansætter og dem, der ansættes. For en god onboarding sikrer, at din nye kollega falder godt til og hurtigt bliver en reel ressource i din virksomhed.
I februar 2025 vandt vi Onboardingprisen til prisuddelingen Østjyllands Bedste Praktikvirksomhed. Og som den – meget heldige – nuværende praktikant jeg er, har jeg talt med hende, der er hjernen og hjertet bag Publicos (nu prisvindende😉) onboarding – nemlig Josephine. Hun deler her sine bedste tips og fortæller, hvorfor en god onboarding er vigtig for alle involverede parter.
I en undersøgelse foretaget af BambooHR sagde 89 procent, at en effektiv onboarding-proces hjalp dem til at føle sig ”engaged” (motiveret) og 91 procent af dem, der fik en effektiv introduktion til kulturen sagde, at det fik dem til at føle sig knyttet til arbejdspladsen – mod kun 29 procent af dem, der fik en halvforkølet ’velkommen, og her er dit skrivebord’-start.
Og når tal fra Konsulenthuset Ballisager viser, at næsten halvdelen af danskerne er interesserede i at skifte job, hvis der dukker et godt tilbud op, giver det god mening at sikre, at dine ansatte føler sig knyttet til arbejdspladsen og har lyst til at blive hængende.
4 Publico-hacks til onboarding
Som alt andet er onboarding ikke sort/hvidt, men en regnbue af muligheder og måder at gøre det på. Nogen vil måske endda sige en regnbue med manualer i den ene hånd og croissanter i den anden. Nogle er os. Det giver mening om lidt.
Her får du vores fire bedste hacks til at onboarde både praktikanter og andre nye kollegaer.
#1 - Onboarding starter længe før første dag
Et gammelt ordsprog lyder, at forberedelse er det halve arbejde, og det skriver vi gerne under på. I dag ville vi i HR-lingo nok kalde det pre-boarding, men det handler i bund og grund om at tænke din nye kollega ind på arbejdspladsen, før vedkommende starter.
Forbered dig. Hiv fat i dine kollegaer før praktikanten starter og undersøg, hvad der er af opgaver. Overvej spørgsmål som: Hvad giver mening for praktikantens uddannelse og interesser? Og hvordan bliver de hurtigst en del af holdet og rytmen her?
Og jeg mener det. Forbered dig sådan rigtigt. Det er ikke nok at tænke: “hun kan da hjælpe lidt med SoMe”, selvom det er nemmest!
Det er vigtigt, at alle – både praktikanter og nyansatte – hurtigt føler, at de er værdifulde og lykkes med deres opgaver. Det øger følelsen af at være landet det rigtige sted, og så kan der gradvist skrues op for nye og sværere opgaver.
Man ville jo heller ikke kaste en nyansat konditorlærling ud i at bage en croquembouche (det sindssyge tårn af vandbakkelser). De starter da med lagkagen, som de fleste kan lykkes med!
#2 - Det "kedelige" og lavpraktiske er essentielt
Manualer, huskelister og skabeloner. Det lyder måske ikke så sexet, men det er onboardingens hemmelige våben. Både for dig, der planlægger og den nye kollega, der starter.
Alt det lavpraktiske du ikke tænker over, når du er ”gammel i job” fylder meget, når du er ”ny i job”. Det kan være: Hvordan logger jeg ind i systemet? Hvordan er en normal dag skemalagt? Hvornår spiser vi frokost? Er shorts ok på kontoret? Bruger vi emojis i vores mails? Alt det man ikke kan læse sig til på hjemmesiden, men som skaber tryghed, når man er ny i job.
Som ny kan svarene på selv de mest simple spørgsmål være rare, og hvis de er nedskrevet eller på anden måde tydeligt kommunikeret, slipper man for at føle, at man stiller dumme spørgsmål, hvilket, jeg kan indskyde, er rart!
For the record: Ja, shorts er ok. Vi sender emojis flittigt😅🥰 Og frokost er kl. 12 - en lækker blanding af sovs, salat og snak om weekendens strabadser.
#3 - Onboarding er ikke en "one-week-thing"
Hos Publico spreder vi onboardingen ud, for du kan ikke lære 21 navne, fire systemer og én kontorkultur at kende på én dag uden at gå kold.
Den tilgang sikrer, at nye medarbejdere ikke får informations-overload den første tid. Det handler om at ramme et sweet spot mellem ikke at kede sig og at have tid til at lande og tage indtrykkene ind.
Og helt personligt kan jeg sige, at jeg satte stor pris på den bløde landing – det at være ny i job, tog så meget af min energi, at det talte for hele ugens cardio træning.
Det er samtidigt vigtigt at huske, at man som vejleder skal sætte tid af i sin egen kalender til at være tilgængelig. Onboarding fylder mere og kræver længere tid, end man lige tror.
Vores faste onboarding-ritualer – gælder både praktikanter og alle andre nye ansatte:
- Velkomstmøde med croissanter og introduktionsrunde
- Mentorordning – alle får en mentor, når de starter (praktikanter à praktikvejleder)
- 2-3 frokoster i små hold med nye kollegaer og mentoren
- Invitationer til sociale arrangementer – også inden opstart
Helt lavpraktisk har vi skemalagte one-on-one-samtaler hver måned mellem praktikanten og praktikvejlederen eller nyansat og mentor. Det skaber et helt naturligt rum til at justere på opgaver og tale om trivsel løbende.
#4 - Det dér "kig på hele mennesker"-pladder? Det passer faktisk.
Vi kan sagtens tale formalia, manualer og mentorordninger, men selv med al praktikken på plads er det vigtigste nok at huske, at onboarding aldrig bør være copy-paste. Alle er forskellige.
Derfor skal du også gøre dig nogle tanker om onboarding på det personlige plan. Overvej, hvor din nye kollega rent fysisk skal placeres på kontoret. Hvem vil klikke godt sammen – både personligt og fagligt. Det lyder lavpraktisk. Det ér lavpraktisk. Men det virker.
Det handler nemlig ikke kun om CV’er og kompetencer. Det handler i lige så høj grad om kemi, og hvordan folk fungerer, når virkeligheden rammer. Hvem spiller hinanden gode? Hvem trives med struktur, og hvem bliver først rigtig skarp fem minutter i deadline?
Set med mine praktikantbriller kan jeg bare sige: God onboarding er ikke bare et pyntet kontor og en velkomstmail. Det er følelsen af, at nogen har tænkt på dig og glædet sig til, at du kom. Og det mærker du lynhurtigt.
Skud ud til Publico for at sørge for det, og til Josephine for at være en klasse praktikvejleder<3
Film: The Publico Office
Se vores praktikantfilm, hvor vores tidligere praktikanter Line og Elias sætter et par ord på hverdagen som praktikant i Publico.