Publico-bloggen – om inbound og content marketing, PR og blandet guf

Succes med employer branding? Ny rapport giver en del af svaret

Skrevet af Kathrine Graugaard | 24 april 2025

Er det employee advocacy, I skal kaste jer over i jeres B2B-virksomhed? Skal den flotte employer branding-film for jeres organisation produceres nu? Eller skal I lave outdoor-reklamer?

Det er relevante spørgsmål, men før du bygger karrieresites og planlægger lækre kampagner, skal du have styr på strategien. Det er nemlig uden sammenligning det væsentligste succeskriterie for employer branding, viser dugfriske tal fra rapporten Employer branding i Rådgiverbrancherne 2025.

Er du typen, der arbejder med HR, kommunikation eller marketing? Så har du sikkert en direktør i nærheden, der presser på for, at der skal ske noget med employer branding nu.

Og når ansøgningerne ikke vælter ind – eller når det ikke er de rette (kvalificerede) kandidater, der søger jeres stillinger – kan det være fristende bare at gøre et eller andet. Sætte sig til tasterne, formulere tekster til karrieresitet og brygge annoncetekster til LinkedIn.

Men selvom det måske kribler i fingrene, og ledere og direktører er utålmodige, er der god grund til at tage en dyb indånding og gøre jer nogle kloge tanker om jeres indsats. For selvfølgelig skal vi eksekvere. Men en af de allervigtigste konklusioner i en ny rapport er, at vi skal have styr på fundamentet først.

Rapporten er en stor employer branding-undersøgelse, vi i Publico har arbejdet på de seneste måneder. Sammen med DI Rådgiverne har vi undersøgt, hvordan omkring 150 virksomheder i rådgiverbrancherne arbejder med employer branding for at tiltrække de bedste talenter og styrke medarbejdernes tilknytning til arbejdspladsen.

I dette blogindlæg får du en rundtur i de væsentligste indsigter. Og selv hvis din virksomhed ikke opererer i en rådgivningsbranche, er der masser af inspiration at hente, uanset om du skal tiltrække vidensarbejdere, projektledere, it-specialister eller noget helt fjerde.

Vil du hellere læse hele rapporten? Du finder linket nederst – og den er helt gratis (sådan ægte uden formularer og e-mail-betaling)

Konklusion #1: Strategier virker

Employer branding-strategien er en helt central byggeklods i fundamentet for jeres employer branding. Det er med strategien, I sætter retning og rammer for jeres indsatser – og undgår, at aktiviteterne bliver løsrevne og dermed ikke understøtter jeres mål effektivt.

Undersøgelsen viser, at kun 3 ud af 10 rådgivningsvirksomheder har en nedskrevet employer branding-strategi. Blandt dem, der har, oplever hele 95 procent succes* med deres employer branding. En tydelig strategi øger altså chancerne for succes markant.

Derfor bør employer branding-strategien stå højt på agendaen hos de virksomheder – og det gælder uanset om I er i rådgivningsbranchen, i B2B, i det offentlige eller noget helt fjerde – der endnu ikke har en strategi.

Er du i tvivl om, hvordan du formulerer en klog strategi for jeres employer branding? Så er der konkrete tips at hente her: Employer branding i 4 trin: Sådan laver du en skarp brandingstrategi

Konklusion #2: Ansvaret skal placeres

Employer branding lykkes sjældent uden en tydelig fordeling af ansvar. Undersøgelsen viser, at virksomheder, der ikke har afklaret, hvem der ejer opgaven, har markant sværere ved at identificere og adressere deres udfordringer – og ved at opnå succes.

Over halvdelen af rådgivningsvirksomhederne i undersøgelsen (58 procent) har placeret ansvaret – men det betyder også, at 42 procent ikke har.

Hører I til i den sidste gruppe, er det en ret væsentlig del af arbejdet med at bygge et solidt fundament.

Konklusion #3: Vi skal kende udfordringen, før vi kan løse den

Nemt, tænker du måske. Vores udfordring er, at vi skal tiltrække dygtige talenter. Jo, men hvad står i vejen for at gøre det i dag?

Kender kandidaterne ikke jeres brand? Ved de ikke, hvad I står for som arbejdsplads? Er I oppe imod sværvægtere af konkurrenter? Eller noget helt andet?

Det kan lyde vældig banalt, men hvis I ikke har identificeret jeres konkrete udfordring, bliver det svært at løse den. For forskellige typer problemer kræver forskellige løsninger – også i employer branding.

Den mest udbredte udfordring blandt rådgivningsvirksomheder er lavt kendskab til virksomheden som arbejdsplads. En tredjedel af deltagerne i undersøgelsen angiver netop manglende kendskab som det primære problem – og det er særligt udtalt blandt virksomheder med færre end 500 ansatte.

Konklusion #4: Data skaber indsigt og effekt

Det har længe været én af vores kæpheste i Publico: Hvis du skal lægge en skarp strategi, kræver det data og indsigter. Når du indsamler data, får du både et reality-tjek af jeres arbejdsplads, viden om konkurrenterne og indsigter i kandidaterne. Og dermed det bedste afsæt for at prioritere rigtigt – og for at lykkes med jeres eksekvering.

Data fra undersøgelsen taler da et ret klart sprog her. Virksomheder, der har succes med employer branding, anvender op til fire gange så meget data som dem, der ikke lykkes.

Konklusion #5: Alle er på LinkedIn

Det her er måske ét at undersøgelsens mest opsigtsvækkende tal: Næsten 90 procent af deltagerne bruger LinkedIn som kanal til employer branding. Det gør LinkedIn til den absolut mest anvendte kanal blandt rådgivningsvirksomhederne. 43 procent bruger Instagram og 25 procent Facebook. Thats it. Stort set ingen andre kanaler er i spil, når rådgivningsvirksomheder brander deres arbejdsplads.

Der er meget der taler for, at netop LinkedIn fylder meget i ens employer branding, når man henvender sig til vidensmedarbejdere, fordi det netop et professionelt netværk. Men LinkedIn er også red ocean. Og når alle primært er tilstede på samme kanaler, skaber det større konkurrence og højere annoncepriser. Og måske misser I muligheden for at fange jeres kandidater på de kanaler, de bruger allermest, når det har fri fra arbejde.

 

Tendensen over dem alle: Employee Advocacy

Okay, så fundamentet skal på plads. Got it. Men der er også masser af guf at hente i undersøgelsens resultater, hvis du allerede har en strategi – men gerne vil blive klogere på – og lære af – hvordan andre virksomheder eksekverer.

Undersøgelsen understreger fx, at disciplinen employee advocacy i den grad er et hot topic netop nu. Knap 60 procent af rådgivningsvirksomhederne har det seneste år inddraget deres medarbejdere som ambassadører, og mere end 40 procent ser employee advocacy som et fokusområde de næste 1–2 år.

Tendensen lader til at være drevet dels af jagten på autenticitet – og dels af ønsket om at udnytte ressourcerne i et stramt budget.

Vi ser også en anden tendens tegne sig: Rådgivningsvirksomheder har generelt stort fokus på de jobsøgende kandidater. Knap 60 procent har det seneste år optimeret stillingsopslag og annonceret konkrete stillinger på sociale medier. Til sammenligning arbejder langt færre med employer branding-film (22 procent) og -kampagner (6 procent).

Der er altså et potentiale i at rette fokus mod kandidater, der ikke er aktivt jobsøgende. Og det er der god grund til: Det viser sig nemlig, at 46 procent af danske medarbejdere er åbne for at skifte job, hvis det rette tilbud dukker op (tal fra Kandidatanalysen 2024, Konsulenthuset Ballisager).

Det taler for, at I ikke bruger alt krudtet på rekrutteringsmarketing – men også investerer i at opbygge (og muligvis forbedre) jeres image som arbejdsplads.

Læs også Employer branding: Stop med kun at kommunikere til de ”købeklare” kandidater

* Succes er defineret af, om respondenter har svaret enig eller meget enig i et af disse tre spørgsmål: ”Vores indsats har styrket evne til at tiltrække talenter”, ”Vores indsats har styrket kendskabet til os som arbejdsplads” eller ”Vores indsats har styrket vores fastholdelse”.