Engang sagde vi med frygt i stemmen: robotterne kommer. I dag står vi glade på perronen og tager imod dem, hver gang det store AI-godstog ruller ind – særligt de af dem, der er sat i verden for at gøre vores (arbejds-)liv nemmere.
Der findes AI-løsninger til enhver given anledning. Videoer? Runway. Billeder? Midjourney. Præsentationer? SlidesAI. Input til spørgerammer/madplaner/motorisk udviklende lege for et spædbarn? ChatGPT.
Mulighederne er uendelige, og det er blevet foruroligende nemt at springe over, hvor gærdet er lavest og få diverse robotter til at gøre ens beskidte arbejde, når listen af arbejdsopgaver ikke harmonere med det nøje afstemte timetal. Og helt ærligt – what could possibly go wrong?
Lad os slå fast med det samme. Jeg dømmer dig ikke, hvis du betegner Jasper, Claude eller en af de andre ”gutter” som din nærmeste kollega. Heller ikke, hvis de kender dig, dit parforhold og din sygdomshistorik bedre end Marianne ved naboskrivebordet. Jeg siger bare, at de næppe kan det samme som dig. For modsat Claude og vennerne besidder du noget helt særligt: personlighed.
Personlighed og originalitet er det, der gør gode tekster bedre. Du kan sagtens bruge et AI-redskab til de indledende øvelser, måske kan din virtuelle kollega endda opbygge et skelet, du selv kan fylde kød på, men det er din opgave at puste liv i det algoritme-generede skrog.
Men kan jeg ikke bare prompte mig til personlighed, tænker du måske? Jeg er glad for, at du spørger! For jeg kunne ikke lade være med at gå meta på emnet og spørge ChatGPT: Hvordan får man personlighed ind i sine tekster, så de ikke virker AI-genererede? Så her får du chatbottens seks foreslåede greb – suppleret med ægte personlige anbefalinger og råd.
Ja. Og nej. Sprog og ordvalg er naturligvis et vigtigt parameter, når du skriver, men det er din tone of voice, målgruppe, kontekst og tegnsætning også. Du kan altså ikke bare yappe derudaf, som du ville gøre med dine veninder over et glas vin på en fortovscafe. Men du kan godt minimere brugen af kancellisprog og formaliserede fraser, der afslører, at din korrekturlæser muligvis hedder Dotcom til efternavn.
Det handler om at finde balancen mellem professionelt og personligt og drysse de skrevne ord med elementer fra talesproget. Du kan derfor sagtens have en fast prompt, der hjælper dig på vej, men de sidste 10-20 procent bor i dig – ikke i cyberspace.
Og husk stadig lige det der med målgruppen, ikk’? Du vil jo heller ikke tale ens til din bestie og din chef?
Jeg mindedes dengang i 1898, hvor vintrene var koldere, og vi gik i sne til halsen, når vi skulle i skole… Det siger sig selv, at personlige anekdoter tilføjer et strejf af – ja – personlighed. Og det kan du bruge, når du skriver. Om det er blogindlæg eller whitepapers er underordnet. Fælles menneskelige referencer slår alle AI-genererede forslag med længder – tro mig, jeg vil slet ikke spilde din tid med ChatGPT’s forslag til dette punkt…
Spejling i tekst er lige så vigtigt som I alle andre af livets aspekter, så medmindre du har en mikrochip indopereret, der giver din algoritme-kollega adgang til hele anekdote-biblioteket, skal du altså selv i sving med at dele ud af bagkataloget. Det giver pote.
Her rammer vi noget, der for alvor kan sætte din bot-ven under pres. Holdninger! Uf, det bryder den sig ikke meget om, og netop derfor er det et springende punkt, når du skal vise, at du rent faktisk er pennefører på dine tekster. Igen er det selvfølgelig vigtigt at pege på konteksten. Du behøver ikke mene alt muligt på jeres kontaktside eller sende lange svadaer afsted mod konkurrenterne på jeres karrieresite, men det er okay at mene noget og forholde sig til sine omgivelser.
Måske kommer det til udtryk i SoMe-opslag eller klummer? Måske kan du flette noget ind i et jobopslag, hvor jeres standpunkt eller værditilbud bliver tydeligt? Hvorom alting er. Holdninger er ikke farlige – de er menneskelige.
Her vil jeg gerne give en virtuel highfive til ChatGPT for selvindsigt. For er der noget, den har svært ved, så er det eddersparkme at bryde ud af sin egen lille, sirlige boks af ensartede sætningskonstruktioner. Men det kan du!
Du har nemlig den menneskelige evne til at bryde den søvndyssende struktur og skrive ord, man holder sig vågen for. Som Spies’ ferier du ikke vil hjem fra – bare med ord. Brug dine små dukkehænder fornuftigt og leg, alt det du kan! For din læsers skyld. Og for din egen.
Du har nok spottet, at dette er et greb, jeg og vi hos Publico ofte tyer til. Det skyldes ret simpelt, at det virkelig ER et godt råd. Og et råd din bot-kollega sjældent gør brug af – for den vil hellere svare end spørge.
Men jo mere du kan få din læser til at forholde sig til dine tekster jo bedre, og der kan spørgsmål være et effektivt redskab til (selv)refleksion. Du behøver ikke stille store, eksistentielle spørgsmål, der potentielt kan starte en geopolitisk konflikt (helst ikke faktisk), men blot små tankevækkende spørgsmål, der får din læser til at stoppe op. Spørgsmålene tricker hjernen til at tage stilling og potentielt interagerer med din tekst – og er det er et win for din engagement rate!
Robotter er gode til rigtig mange ting, men jeg kan med hånden på hjertet sige, at de ikke er i nærheden af at være så sjove som dig. Selv hvis dit spirit animal er Sheldon Cooper fra The Big Bang Theory, har du mere humoristisk sans at byde på end en robot. Og det skal du bruge!
Om det er humor, ironi, sarkasme eller noget helt fjerde du fylder ind i din tekst er underordnet. Det vigtige er, at de små finurlige formuleringer, twistede tankeassociationer eller skæve sidenoter viser, hvem du er. Dine robotvenner har nemlig svært ved at være ”edgy”, så den rolle er du nødt til at påtage dig, hvis din læser ikke skal være i tvivl om, hvem der har siddet og svedt over tastaturet.
Jeg håber ovenstående tips kan hjælpe dig, næste gang din to-do-liste er så lang, at den skal printes på A3-papir.
Som sagt behøver du på ingen måde skrive alt fra bunden. Brug al den virtuelle hjælp, du kan komme i nærheden af, men vær bevidst om værdien af at sætte et personligt præg. Vi vil nemlig stadig hellere bruge tid på kvalitet frem for kvantitet.
Læs også Jacobs glimrende indlæg om, hvad der afslører din AI-genererede tekst: 5 sladrehanke, der afslører, at ChatGPT har skrevet din tekst.