Det kan være lidt af en catch-22 at holde ferie. Man planlægger sin ferie for at slappe af, lade op og glemme alt om de irriterende issues, der driller på arbejde. Men for at kunne holde fri er man nødt til at kamparbejde lige frem til første feriedag og at ramme jorden i løb efter sidste feriedag i forsøget på at indhente alt det, man er kommet bagefter.
Måske er det ikke så underligt, at en hollandsk undersøgelse har vist, sommerferie-holdere ikke var gladere end arbejd-igennem-sommeren-typer - efter ferien. Dette problem er formentlig større i lande som USA, hvor de holder meget lidt ferie, og mindre i lande som Danmark, hvor vi holder umådelig meget ferie.
Et amerikansk studie har vist, at ferieafholdelse er en kilde til stress, selvom ferie med løn jo er en ret, man har optjent. “In the past two weeks, I’ve worked 24 extra hours, at least,” sagde en respondent på vej på ferie, mens en anden respondent, der netop var returneret fra ferie, sagde: “I have felt very stressed about the amount of time it is taking to catch up.”
Det passer meget godt med min egen oplevelse med ferier fra mit job som direktør i Publico, lige som jeg også kan se de samme tendenser hos andre. Der er ofte mest pres på (med stress-lignende symptomer) op til og lige efter ferie.
Tristan Elizabeth Gribbin, der arbejder som stress-coach i USA og desuden skriver for Harvard Business Review, har udviklet nogle strategier til at minimere stress og maksimere sin personlige effektivitet før, under og efter ferier:
Prioriter essentielle opgaver
Tristan Elizabeth Gribbin anbefaler, at vi - i god tid før ferien - laver en must-do-liste med de ting, vi bare skal nå før ferien. Og at vi evt. deler listen med chefen, hvis man har sådan en. Herefter kan vi nemlig bruge listen til at planlægge dagene frem til ferien. Der vil naturligvis poppe andre opgaver frem, men rådet er at ignorere disse og i stedet fokusere på listen med de essentielle opgaver. Ellers vokser to-do-bunken bare og bliver uoverskueligt stor - med pre-ferie-stress til følge.
Gribbin påpeger vigtigheden af at gå i gang med denne praksis i god tid - og altså ikke vente til ugen før ferien. Note-to-self: Det er for sent, at jeg både tilegner mig og viderebringer disse pointer.
Giv besked!
Sørg for, at chefer, kolleger, kunder og samarbejdspartnere er inde i loopet på, at du skal på ferie. Du kan evt. være eksplicit om, at du har tænkt dig at unplugge fuldstændig pga. de utroligt dårlige Wifi-forhold i din lejlighed i Aarhus. Hvis du er virkelig aggressiv omkring din afslapning, kan du sågar indsætte din feriedato i din mail-signatur, allerede før du er stemplet ud.
Nogle mennesker (fx undertegnede) har svært ved at forstå andres behov for at være helt ukontaktbar i ferien. Men ifølge Gribbin har folk generelt større respekt for mennesker, der stempler helt ud, end for sådan nogle som mig, der er lidt online hver dag igennem hele ferien.
Overlevér!
På langt de fleste arbejdspladser kan eventuelle henhendelser, opgaver og kriser varetages af andre, mens man er væk. Sådan er det fx med mine opgaver i Publico, hvis jeg skal være helt ærlig. Find ud af hvem, der bedst kan overtage disse opgaver eller ansvar, lav en god aftale med vedkommende, og lav en fyldestgørende overlevering. Giv også chefen besked om, hvem der tager vagten for dig på forskellige områder.
Måske virker det lidt som et overkill, men bevidstheden om at du har overdraget alle vigtige ansvarsområder til en kompetent afløser, kan ifølge Gribbin være en effektiv feriestress-afvæbner. Det betyder også, at du kommer tilbage til en væsentligt mindre bunke, hvis din afløser rent faktisk har udfyldt sin rolle, mens du så Netflix i hængekøjen.
Ryd op på skrivebordet
Det lyder måske mærkeligt. Hvorfor give dig selv endnu en presbold inden ferien? Men rod øger stress. Så hvis du kommer tilbage til en clean desk, er det lettere at afværge stress efter ferien, ligesom det føles mindre stressende at stemple ud.
Skriv et godt auto-svar
Overvej, hvordan du kan bruge din auto-svar til at minimere opgavebjerget efter ferien. Du kan jo fx skrive, at du ikke læser eller besvarer mails under ferien. Hvis jeg selv gjorde det, ville det være løgn, men mail-bjerget ville måske alligevel blive mindre. Gribbin foreslår et lille trick med at skrive, at du er tilbage efter ferien en tirsdag eller onsdag, selvom du i praksis er tilbage allerede mandag. Og undgå så vidt muligt at mødebelægge første arbejdsdag, så du i stedet kan bruge dagen på at komme til bunds i ferie-mails.
Hvis du har forberedt dig godt før ferien og helhjertet har nydt selve ferien, så er du også næsten i mål med at få en stressfri opstart efter ferien. Selv hvis du ikke har forberedt ferien ordentligt, og selv hvis selve ferien endte med at være fuld af forsinkede fly, dårlige hoteller og skrigende børn, så er der stadig ting, du kan gøre for at undgå efter-ferie-frenzy:
Og selvfølgelig skal du, ifølge Tristan Elizabeth Gribbin huske at meditere. Blot nogle få minutter kan give dig et væld af udbytte, herunder mere kreativitet. Det kan rent faktisk forandre din hjerne, skriver Gribbin. Jeg har som sagt ikke selv nogen personlige erfaringer med meditation. Men jeg kender efterhånden mange, der bruge mindfullness-teknikker til at navigere uden om stress og overspring. Og til at blive længere og hyppigere ved kerneopgaverne. Og hvem vil egentlig ikke gerne kunne mestre det på en grå november-tirsdag?
Måske bliver det denne sommer, at jeg giver det chancen med meditation. Måske endda VR-understøttet som beskrevet nedenfor. Hvad med dig?
Tristan Elizabeth Gribbin er CEO hos Flow VR, der tilbyder meditation via VR-teknologi. Tjek hendes TED Talk om VR-understøttet meditation herunder.